EPO op Facebook EPO op Facebook

Belastingparadijs BelgiŽ
Marco Van Hees

cover Belastingparadijs BelgiŽ

  Bookmark and Share

Meer boeken

'Sire, laten we de armen belasten, ze zijn met meer', adviseerde minister van FinanciŽn Jean-Baptiste Colbert ooit zijn baas zonnekoning Lodewijk XIV. Colbert is al een paar eeuwen dood maar in dit kleine koninkrijk aan de Noordzee lijken zijn ideeŽn springlevend.

Voor wie inkomsten uit vermogen haalt is BelgiŽ een belastingparadijs. Met allerlei aftrekken en vrijstellingen: van notionele interesten, definitief belaste inkomsten, meerwaarden op aandelen... Maar o wee als je de pech hebt je inkomen uit arbeid te halen en niet tot de 1% rijkste Belgen te behoren Ė dat is de groep die evenveel bezit als de 60% minst rijken.

Marco Van Hees, onder de taalgrens bekend als de Robin Hood van de Borinage en de man achter onthullingen van de PVDA-studiedienst, fileert het systeem dat BelgiŽ bovenaan alle rankings van fiscale paradijzen katapulteert, netjes tussen de Bahama's, de Kaaimaneilanden en Luxemburg. Over de 496 euro belastingen van Arcelor Mittal, Delphine BoŽl als dochter van Bernard Arnault en de noodzaak van een miljonairstaks.

Inkijken:

Colofon:

isbn: 9789491297571 · 2013 - oorspr.titel: Les riches aussi ont le droit de payer des impŰts, Aden, 2013 - Vertaald uit het Frans door Jan Reyniers. · paperback (12,5 x 20 cm) - 180p. · prijs: € 17.50