EPO op Facebook EPO op Facebook

Grondstoffenjagers
Raf Custers

cover Grondstoffenjagers

  Bookmark and Share

Meer boeken

Zonder brandstof vallen auto's stil: dat weet u, dat weet ik, dat weet het kleinste kind. Maar hebt u zich al eens afgevraagd hoe het leven zonder grondstoffen zou zijn? Dan is het gewoon finito met auto's! Neem een grondstof zoals koper. Er zit verdorie anderhalve kilometer koperdraad in een gemiddelde voiture! En daar moeten wij allemaal in Afrika naar op zoek.

Dit wordt een ongemakkelijk verhaal over een economie die geen ontwikkeling brengt maar parasiteert op arbeid, op natuur, op het Zuiden. Over de ranking van Ernst&Young die zelfbeschikking over grondstoffen 'het grootste risico voor de mijnbusiness' noemt. Over een soort kolonialisme waarvan u dacht dat het niet meer bestond.

Raf Custers kruipt door het stof in Laayoun, trapt op zere tenen in Kivu, en ziet een van 's werelds grootste mijnreuzen stroom aftappen in Zuid-Afrika. Met Grondstoffenjagers levert hij een staaltje onderzoeksjournalistiek van de bovenste plank af.

Op basis van het boek maakte Raf Custers de documentaire Avec le Vent (36')

Inkijken:

Colofon:

isbn: 9789491297427 · 2013 - met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek - i.s.m. GRESEA · paperback (15 x 22,5 cm) - 264p. · prijs: € 21.50