Bekijk groter

Orgels in het Pajottenland

Vergeten meesterwerken

9789082390933

Verkrijgbaar

Ghislain Potvlieghe, een autoriteit op het vlak van orgelbouw en orgelrestauratie, bespreekt zo'n 40 orgels, ook van wereldberoemde orgelbouwers, uit het Pajottenland. Met cd en uitgebreide illustraties in kleur.

Meer details

35,00 € incl. btw

Datasheet

colofonhardcover - 328p. - met cd - illustraties in kleur
jaar2016 - i.s.m. de Heemkundige Kring van Gooik
UitgeverijDe Draak

Meer informatie

Ghislain Potvlieghe is een autoriteit op het vlak van orgelbouw en orgelrestauratie en o.m. medeauteur van het standaardwerk Orgelkunst in Vlaanderen.

In Orgels in het Pajottenland wordt een veertigtal orgels in de streek uitgebreid besproken en geïllustreerd. Namen van bouwers als Anneessens, Loret, Van Peteghem en Le Royer zijn wereldberoemd in de orgelwereld, en in het Pajottenland zijn hun werken zomaar te vinden in kleine en grote kerken, hoewel dat nauwelijks bekend is. Ghislain Potvlieghe legt voor de eerste keer verbanden tussen verschillende kerken en orgels in het Pajottenland, hun bouwers en meubelmakers. Hij komt daarbij tot ontdekkingen waarvoor in een aantal gevallen het woord primeur niet overdreven is.

Dit nieuwe boek wil deze vergeten meesterwerken opnieuw onder de aandacht brengen door op hun waarde te wijzen, maar ook door de slechte, soms ronduit erbarmelijke toestand van vele van onze orgels te tonen en tot actie op te roepen. Wat kunnen en willen onze beleidsmensen doen met deze prachtige instrumenten, die dikwijls staan te verkommeren in onze kerken?
Krijgen deze orgels een waardig nieuw leven, dan betekent dit voor orgelliefhebbers even veel mogelijkheden om concerten mee te maken in eigen streek. Ook dat moet een resultaat worden van dit boek, de bijbehorende cd met opnames op enkele van de besproken orgels én een goed uitgebouwd natraject in de loop van de volgende jaren.