"Die zich eens op een rijwiel waagt, blijft er aan plakken!

 

De zeer schone uren van Stijn Streuvels, cyclotoerist
Patrick Cornillie

Maak kennis met Streuvels als fervent fietser!

Auteur Corneillie verbleef een winter in het Lijsternest in Anzegem en raakte gefascineerd door de liefde van Streuvels voor het rijwiel. Dit boek schakeert enkele velosofische bedenkingen bij het werk van Stijn Streuvels en zoomt in op het minder bekende, maar daarom niet minder interessante boekje 'Mijn rijwiel'. Cornillie kroop in zijn wiel en schetst op een bevlogen en luchtige manier de velocyclist die tegelijk ook een groot koersliefhebber bleek te zijn. Streuvels raakte namelijk bevriend met Karel Van Wijnendaele en op een keer ontving hij in Het Lijsternest zelfs de Italiaanse wielerheld Gino Bartali. Zijn leven lang blijft de auteur, van o.a. 'De Vlaschaard' en 'Het Leven en de Dood in den Ast' een fervent fietser. Want "... zeker is't, die zich eens op een rijwiel waagt, blijft er aan plakken!"

Boekvoorstelling in het Lijsternest! 

Zondag 21 januari 2018 om 14 uur in Het Lijsternest/Streuvelshuis, Anzegem 

Schrijf je hier in als je er bij wil zijn


bestellen
 

Over het boek
Een uniek boek over Stijn Streuvels waarin de liefde voor de fiets centraal staat; Cornillie noemt het daarom ook 'velosofische overpeinzingen'. Als vertrekpunt neemt hij het eerder onbekende boekje 'Mijn Rijwiel', dat Streuvels neerpende in 1915. In het Vlaanderen van die tijd is Streuvels een van de allereerste fietsers. Dat nieuwe stukje spitstechnologie verbreedt letterlijk en figuurlijk zijn horizon. "...en vooral verschaft het den wellust om een overdaad van krachten los te laten, om 't genot en de dronkenheid te smaken der snelheid, die door eigen krachten bekomen wordt."

Auteur
Patrick Cornillie uit Lichtervelde schreef eerder boeken rond wielrennen en fietsgidsen, maar is naast schrijver ook dichter en journisalist. Even geleden werd hij uitgenodigd om auteur in residence te zijn in Streuvelshuis in Anzegem. Hij won prijzen in diverse literaire genres, waaronder de poëzieprijs van de stad Harelbeke in 1988, de Yang Poëzieprijs (1989), de Guido Wulmsprijs voor Poëzie in Sint-Truiden (2003), de poëzieprijs van de stad Halle (2006), de prozaprijs van de Universitaire Werkgroep Literatuur, WeL, Leuven in 2008 en de poëzieprijs van de gemeente Keerbergen (2010).

Over Streuvels
Stijn Streuvels, pseudoniem voor Franciscus Petrus Maria (Frank) Lateur (Heule, 3 oktober 1871 - Ingooigem, 15 augustus 1969) was een Vlaams schrijver. Streuvels is meermaals genomineerd voor Nobelprijs. Vorig jaar nog verschenen van Streuvels de OorlogsdagboekenStreuvels geldt als een van de belangrijkste vernieuwers uit de Nederlandstalige letteren van zijn tijd. Hij schreef naturalistische verhalen, geïnspireerd door Émile Zola en de grote Russen van die tijd (vooral Tolstoj).

Meer informatie
Bij Epo Distributie via eline.bodart@epo.be. Graag ontvangen wij een bewijsexemplaar van uw recensie. Graag, naast de uitgever, ook EPO distributie vermelden in uw recensie.

Technische fiche
ISBN 9789491545542|136 pagina's|hardcover|unieke archiefbeelden|€ 18,50 |Les Iles/Epo distributie|21 januari 2018

 

 
EPO distributie - Eline Bodart - Lange Pastoorstraat 25-27 - B-2600 Berchem
Tel: +32 (0)3 239 68 74 - Fax: +32 (0)3 218 46 04 - eline.bodart@epo.be
Web: www.epo.be - Privacybeleid
Liever geen mail meer? Beantwoord dit bericht met 'uitschrijven' in het onderwerp