Lezen in tijden van corona · gratis downloaden

'Blijf thuis.' 'Kom met zo weinig mogelijk mensen in contact.' De adviezen van experts liegen er niet om. We zitten in een diepe gezondheidscrisis en niemand weet hoe lang die precies zal aanslepen. Voor wie zijn dagen lezend wil doorbrengen, heeft uitgeverij EPO goed nieuws. De volgende dagen en weken kan u hier regelmatig een klassieker uit ons fonds gratis downloaden. #lezenintijdenvancorona

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze nieuwe boeken en aanbiedingen

De bende
download gratis in pdf

De bende

Download dit boek gratis (pdf)

13 maart. Dinant, Rue Sax: twee onbekenden stelen uit een wapenwinkel een zwaar jachtgeweer. 9 november 1985. Aalst, 19u30, Delhaize. Op een kille herfstavond bereikt de waanzin van de Bende van Nijvel een hoogtepunt: 8 mensen blijven liggen, neergeschoten, koelbloedig. Tussen die twee data zijn er 28 doden gevallen.

Het gerecht staat voor een raadsel. Het onderzoek loopt niet steeds even vlot. De auteurs volgen de speurders langs de verschillende sporen: de filière boraine, de bende De Staerke, de practical shooting clubs, doorheen extreemrechts, misdadigersmilieus, bij ex-rijkswachters, enz. Deze speurtocht levert verrassende resultaten op. Nooit eerder gepubliceerde informatie, documenten en foto’s. De puzzel schuift beetje bij beetje ineen. De bende blijft gemaskerd, onbekend. En toch nadert de ontknoping.

Gilbert Dupont is gerechtelijk verslaggever van La Dernière Heure.
Paul Ponsaers is emeritus hoogleraar criminologie aan de UGent.

De cholesteroloorlog
download gratis in pdf

De cholesteroloorlog
Dirk Van Duppen

Download dit boek gratis (pdf)

Zocor is een veel verkochte pil tegen verhoogd cholesterol. Het staat samen met twee andere cholesterolverlagers in de topvijf van medicijnen die de ziekteverzekering het meeste kosten. Dokter Dirk Van Duppen toonde aan dat de terugbetalingscriteria voor cholesterolverlagers van het Belgische RIZIV vele miljoenen opleverden voor Merck Sharp & Dome (MSD), de firma die Zocor op de markt brengt. Want 270.000 Belgische patiënten zouden onnodig Zocor slikken.

Ontsteltenis bij farmaceutische firma's en bij minister Vandenbroucke. Applaus bij de patiënten, de dokters en apothekers, de ziekenfondsen. Ondanks het gelobby haalde david Van Duppen z'n slag thuis tegen goliath (MSD). De cholesterolverlagende statines werden alvast veel goedkoper. De firma Pfizer haalt met Lipotor, de duurste (een andere) cholesterolverlager, een jaaromzet van 85 miljoen euro, al kon geen enkele deugdelijke studie de werkzaamheid van Lipitor afdoende bewijzen, wat wel het geval is voor andere statines.

In deze cholesteroloorlog kwam dokter Van Duppen tot de vaststelling dat patiënten álle medicijnen veel te duur betalen. Hij bond de kat de bel aan over de dure regeling in België voor de terugbetaling van medicijnen. Hij vond in Nieuw-Zeeland een veel doorzichtiger en goedkoper systeem: een systeem van openbare aanbesteding waarbij alleen het beste medicijn tegen de laagste prijs op de markt wordt toegestaan en ook volledig terugbetaald. Resultaat: de medicijnen zijn er 50% tot 90% goedkoper dan in België. Geïnspireerd door dat systeem lanceerde dokter Van Duppen een wetsvoorstel om een forse prijsdaling af te dwingen.

Socialisme voor (her)beginners
download gratis in pdf

Socialisme voor (her)beginners
Jan Blommaert

Download dit boek gratis (pdf)

Er is de laatste decennia nogal wat stof gevallen over socialisme. Een hele generatie jongeren groeit op zonder enige voeling met socialistische idealen en standpunten, terwijl de oudere generatie er haar twijfels over heeft of verbitterd is over wat velen als het failliet van hun gedachtegoed ervaren.
Dit boekje wil zowel de beginners als de herbeginners een beknopt en helder beeld geven van het socialisme als historische traditie en als actueel politiek model. Het bespreekt het socialisme in zijn verschillende vormen en geeft argumenten voor een nieuw en relevant socialistisch engagement in de 21ste eeuw.

Dokter in overall
download gratis in pdf

Dokter in overall
Karel Van Bever

download dit boek gratis (pdf)

Dokter Karel Van Bever gaat als arbeider aan de slag in de zeer flexibele werkomgeving van Katoen Natie in de Antwerpse haven. Eerst als jonge uitzendarbeider en daarna als 'erkend magazijnarbeider B' observeert hij alle indrukken die op hem afkomen.

Eerst is er de verwondering. Dan, samen met de blaren, de huiduitslag, de tenniselleboog en de rugpijn, komt ook de ergernis. In de branche heersen wantoestanden die aan het licht moeten komen.

Zijn dagboek groeit uit tot een minutieuze beschrijving van het 'nieuwe kapitalisme' van de geavanceerde, flexibele, dynamische bedrijven. Jobonzekerheid, korte 'shock and awe'-opdrachten en voortdurende personeelswissels maken er de dienst uit. Een verhaal over arbeiders zonder veel binding met bedrijven die zélf geen loyauteit tonen aan hun arbeiders. Cool? Vergeet het maar!

Een industriereportage in dagboekvorm. Een onthutsend verhaal van ganz unten. Het leven in een logistiek bedrijf zoals het vandaag is.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze nieuwe boeken en aanbiedingen